Biodiversiteit:

Wat is biodiversiteit? 
Biodiversiteit omvat de verscheidenheid aan verschillende ecosystemen, de verscheidenheid aan verschillende soorten binnen een ecosysteem en de genetische variatie binnen een soort. 
Een veelgebruikte maat voor biodiversiteit van een gebied is de soortenrijkdom van een bepaalde groep soorten (zoals planten, vogels, algen). De biodiversiteit van een ecosysteem wordt vaak gebruikt als een indicator voor de gezondheid ervan. Daarvoor wordt de aanwezige biodiversiteit vergeleken met historische gegevens of gegevens uit vergelijkbare gebieden.


Functie in een tuin:
De biodiversiteit is in gevaar, ecologen zien een vermindering van de totale wereldlijke biodiversiteit. 
Dit komt door de mens, die voor de landbouw, cultuurbouw & woningen circa 96% van het totale landoppervlak voor zich op eist. 
Monoculturen vormen in de landbouw de grootste bedreiging voor de biodiversiteit. Een voorbeeld van een is een appelgaard waarin zich alleen appelbomen bevinden. Ziektes en plagen komen hierdoor veel voor, omdat de planten en dieren er niet voor kunnen zorgen dat het leven in balans is. 
In tuinen komen ook veel monoculturen voor, denk aan een grasmat, een border met enkel struiken of een laan met dezelfde bomen. Door de diversiteit aan plantsoorten te vergroten breng je een tuin weer terug in balans. De natuur haar werk weer kan doen. 
Door biodiversiteit verklein je de kans op ziektes en plagen die veel voorkomen bij een monocultuur.
 
Toepassing:
Biodiversiteit toepassen in een tuin kan je doen door een bio-divers thema te bouwen. Zo'n thema is een middel om ervoor te zorgen dat de tuin zowel een fijne plek is om van te genieten en tegelijkertijd een stuk grond is waarin de biodiversiteit zichzelf in stand kan houden.
 
Voorbeelden van deze thema’s: Vijver, Kruidenspiraal, Bloemborder, Bosborder, Pergola/Loofgang, Wadi’s en Bijenweides. 
 
Menselijk ingrijpen:
Veel mensen zijn geneigd om hun tuin goed bij te houden door te spitten, schoffelen en harken. Door dit ingrijpen krijgt de natuur niet de kans om de balans van de biodiversiteit te herstellen. 
Binnen een biodivers thema is het daarom niet raadzaam om iedere plant als onkruid te zien die je niet wilt hebben. 
In Maart bloeit in tuinen de Paarse Dovenetel al, dit is een vroeg bloeiende plant waar veel insecten op af komen voor de nectar die ze winnen uit het stuifmeel. Vele planten die wij zien als ongewenst kruid zijn waardplanten voor vele insecten, deze insecten hebben wij nodig voor een gezond ecosysteem.
 
Inheems versus uitheems:
De inheemse beplanting in een tuin is essentieel voor de insecten binnen het ecosysteem van Nederland. Daarom is het advies om een balans tussen Inheemse plantsoorten en uitheemse plantsoorten in een tuin te hebben. 
Alle plantsoorten die in onze klimaatzone kunnen groeien horen bij de Inheemse plantsoorten.